8 Προκλήσεις στα Last Mile Deliveries (και 8 Λύσεις)

Τα εμπόδια, όλων των ειδών, είναι αναπόφευκτα για όλες τις επιχειρήσεις, πόσο μάλλον για αυτές που αναλαμβάνουν παραδόσεις. Από τη στιγμή που ένας πελάτης παραγγέλνει μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει η παραγγελία στην πόρτα του, η διαχείριση logistics χρειάζεται τον συντονισμό πολλών παραγόντων, με αποτέλεσμα να είναι μια διαδικασία η οποία καταπιέζει επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. Ωστόσο, όπως πολλές εταιρείες ανακαλύπτουν, για τις περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με το last mile delivery υπάρχουν λύσεις, οι οποίες απελευθερώνουν χρόνο, βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών και αυξάνουν το νούμερο των παραγγελιών που μπορούν να παραδοθούν στον ίδιο χρόνο.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε μερικές συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στο last mile delivery μαζί με τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τις λύσετε.

 

1) Κόστος

Το last mile delivery είναι το πιο ακριβό μέρος της εκπλήρωσης παραγγελιών, καθιστώντας έως και 53% του συνολικού κόστους. Το βήμα από το κατάστημα μέχρι τον πελάτη καταλήγει να κοστίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο παγκοσμίως και εκτιμάται ότι συνολικά, η αγορά θα ξεπεράσει την αξία των $200 δις μέχρι το 2027.

Ταυτόχρονα τα κόστη καυσίμων επηρεάζουν σημαντικά τον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης και επιπλέον ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον. Με βάση ποικιλία ερωτηματολογίων, το 17% έως και το 83% των πελατών σημειώνουν ότι δε θα ξανά αγόραζαν από μια επιχείρηση αν είχαν αρνητική εμπειρία με την παράδοση.

Το πιθανό χαμένο κόστος από δυσαρεστημένους πελάτες είναι επίσης ένας παράγοντας που οι επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους.

Λύση: Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τα υψηλά κόστη σχετικά με το last mile delivery, ένας κύριος τρόπος είναι να επενδύσετε στην αποδοτικότητα, ξεκινώντας με την αυτοματοποίηση του σχεδιασμού δρομολογίων. Η βελτιστοποίηση διανομών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο οδήγησης, τα κόστη καυσίμων, και να βοηθήσει επιχειρήσεις να πετύχουν τους στόχους παράδοσης πιο γρήγορα.

 

2) Αύξηση παραγγελιών

Ο μεγάλος αριθμός παραγγελιών μπορεί να φαίνεται περισσότερο σαν ευκαιρία παρά σαν εμπόδιο για τις επιχειρήσεις. Όσο αυξάνονται οι online παραγγελίες καθώς και οι διανομές, έτσι αυξάνεται και η πολυπλοκότητα, το συνολικό κόστος εκπλήρωσης παραγγελιών, οι ώρες οδήγησες, ακόμα και οι πιθανότητες να έχουν εξαντληθεί κάποια προϊόντα. Για να εξασφαλίσετε ότι οι πολλές παραγγελίες είναι όντως θετικό για την επιχείρησή σας και ότι τα κόστη αποστολής δεν την επηρεάζουν αρνητικά, χρειάζεται προσεκτική οργάνωση και συντονισμό.

Λύση: Για αρχή πρέπει να κάνετε μια επανεκτίμηση στην αλυσίδα εφοδιασμού σας. Η συνεργασία με εφοδιαστές που μπορούν να διαχειριστούν επιτυχημένα διακυμάνσεις στον αριθμό παραγγελιών είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση παραδόσεων καθώς και η βάση για οποιαδήποτε επόμενα βήματα. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, εξετάστε την πιθανότητα να δημιουργήσετε ένα σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων. Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όχι μόνο στο να εκπληρώνεται παραγγελίες πιο γρήγορα, αλλά και για να κρατάτε τους πελάτες σας που επισκέπτονται το κτίριο, την ιστοσελίδα, ή την πλατφόρμα σας ενημερωμένους, όσων αφορά τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Τέλος, θα πρέπει να κάνετε μια έρευνα αγοράς για λογισμικό last mile το οποίο είναι σχεδιασμένο για πολλαπλές στάσεις. Έτσι, μπορείτε να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στο δρόμο και οι οδηγοί σας να κάνουν έως και 80% παραπάνω παραδόσεις, ανεξάρτητα από το αν η επιχείρησή σας είναι εστιατόριο, κατάστημα λιανικής πώλησης ή courier.

 

3) Έγκαιρες παραδόσεις

Η μείωση του εκτιμώμενου χρόνου άφιξης είναι προτεραιότητα για όλες τις επιχειρήσεις, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού πελατών που ξανά αγοράζουν από μια επιχείρηση με την οποία είχαν αρνητική εμπειρία παράδοσης. Οι καθυστερήσεις στις διανομές δε φέρνουν μόνο δυσαρεστημένους πελάτες, αλλά επηρεάζουν και τη φήμη της επιχείρησης αρνητικά. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να καθυστερήσουν μια διανομή, υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα εμπόδια και να επιταχύνετε συνολικά τη διαδικασία.

Λύση: Εκτός από το να βάλετε σε προτεραιότητα τη βελτιστοποίηση δρομολογίων και τη χρήση ενός συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων, η χρήση ενός λογισμικού last mile το οποίο μπορεί να εκτιμήσει τον χρόνο άφιξης της παραγγελίας με πιο ακριβή τρόπο, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο στο να γνωρίζουν οι πελάτες πόσο θα περιμένουν, όσο και στο να εκπληρώνετε τις παραγγελίες σας εντός των ορίων που έχετε θέσει.

 

4) Προσδοκίες πελατών

Οι διανομές last mile εξελίσσονται με αποτέλεσμα οι πελάτες να έχουν όλο και περισσότερες προσδοκίες για την εκπλήρωση των παραγγελιών τους. Με περισσότερες επιχειρήσεις να προσφέρουν παράδοση την επόμενη ή ακόμα και την ίδια μέρα, το να αναπτύσσεται γρήγορα η επιχείρηση σας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς είναι ένας βασικός τρόπος για να ξεχωρίσει. Η δωρεάν αποστολή γίνεται επίσης όλο και πιο συνηθισμένη και η στάθμιση των οφελών από την ανάληψη αυτών των εξόδων αποστολής για δυνητικά περισσότερους πελάτες είναι πλέον ένας υπολογισμός που όλες οι εταιρείες πρέπει να βάλουν σε προτεραιότητα.

Λύση: Σε αυτήν την περίπτωση, είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε βασικά στατιστικά στοιχεία που υποδεικνύουν τους τομείς που δίνουν προτεραιότητα οι πελάτες, ενώ παράλληλα διατηρείτε ανοιχτή την επικοινωνία με τους πελάτες σας. Δώστε προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα του last mile delivery για να εξοικονομήσετε κόστος, να μπορείτε να προσφέρετε μια σειρά από επιλογές αποστολής και να κάνετε κάποια έρευνα αγοράς για λύσεις λογισμικού εφοδιαστικής που προσφέρουν τις πιο σύγχρονες δυνατότητες. Βρείτε αυτά που λειτουργούν για τον προϋπολογισμό σας, ώστε να μπορείτε να βάλετε την επιχείρησή σας σε ακόμα καλύτερη θέση με σκοπό ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις της αγοράς.

 

5) Έλλειψη επικοινωνίας

Ακόμα και με κωδικό tracking αποστολής, ένα από τα κύρια ζητήματα του last mile delivery είναι ότι υπάρχουν περιορισμένοι τρόποι να επικοινωνούν οι πελάτες με τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της αποστολής. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε σύγχυση με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία του πελάτη.

Λύση: Η χρήση ενός λογισμικού last mile και βελτιστοποίησης διανομών που προσφέρει live carrier tracking και επιτρέπει στους πελάτες να επικοινωνούν με την εξυπηρέτηση πελατών, μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία διανομής για όλους. Η αυξημένη διαφάνεια όσον αφορά την εξέλιξη των παραγγελιών είναι χρήσιμη για κάθε επιχείρηση που πραγματοποιεί παραδόσεις.

 

 

6) Αποτυχημένες προσπάθειες παράδοσης

Μία αποτυχημένη προσπάθεια παράδοσης κοστίζει σε μια εταιρία κατά μέσο όρο 2.5 15. Το κόστος αυτό συσσωρεύεται γρήγορα, και η αύξηση της επιτυχίας της πρώτης προσπάθειας παράδοσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε το κόστος του last mile delivery και να βελτιώσετε την εμπειρία των πελατών σας. Ένας άλλος παράγοντας του προβλήματος είναι οι λανθασμένες διευθύνσεις παράδοσης η οποίες μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο τις αποστολές και να αυξήσουν τη σύγχυση γύρω από τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης.

Λύση: Η χρήση ενός λογισμικού last mile το οποίο δίνει στους παραλήπτες την επιλογή να προγραμματίσουν την ημερομηνία και ώρα παράδοσης, να αλλάξουν τη διεύθυνση παράδοσης και να ακυρώσουν την παραγγελία τους.

 

 

7) Έλλειψη οδηγών

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη έλλειψη οδηγών φορτηγών. Οι οδηγοί που εγκαταλείπουν τον κλάδο ή συνταξιοδοτούνται, μαζί με την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορούν να δυσκολέψουν τις έγκαιρες παραδόσεις για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν ασφαλείς και φιλόξενες συνθήκες εργασίας για τους οδηγούς τους. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις μπορεί να καθυστερούν στη διαδικασία εκπλήρωσης παραγγελιών ενώ μια παράλληλη έλλειψη σχεδιασμού δρομολόγησης μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διαχείριση μεταφορών.

Λύση: Ένα εύχρηστο λογισμικό last mile το οποίο εστιάζει στη βελτιστοποίηση διανομών, και έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τους διαχειριστές στόλου, τους οδηγούς και του πελάτες. Η βελτιστοποίηση διανομών σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να οδηγούν για λιγότερες ώρες εκπληρώνοντας ταυτόχρονα περισσότερες παραγγελίες, επομένως μπορείτε να πετύχετε τον ίδιο αριθμό παραδόσεων, με λιγότερους οδηγούς.

 

8) Απρόβλεπτοι παράγοντες

Ακόμα και αν έχετε βελτιστοποιήσει όλες τις διαδικασίες όσον αφορά τη διαχείριση διανομών, θα υπάρχουν πάντα απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εκπλήρωση των παραγγελιών. Η κίνηση και η έλλειψη κατάλληλων υποδομών είναι δύο από τις πολλές καταστάσεις που μπορεί να παίξουν ρόλο στο να καθυστερούν παραδόσεις παραγγελιών και είναι δύσκολες να αποφευχθούν. Χωρίς επικοινωνία και διαχείριση, μπορούν να γίνουν σημαντικά εμπόδια για τους οδηγούς και τους πελάτες.

Λύση: Σε αυτές τις περιπτώσεις, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές περιστάσεις που δεν μπορείτε να προβλέψετε στο last mile delivery, δυο είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε. Να ενημερώνει τους πελάτες για τυχόν αλλαγές και να σχεδιάζει καινούριο δρομολόγιο ανάλογα. Με τεχνητή νοημοσύνη και dynamic rerouting, το λογισμικό last mile μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη διαχείριση μη προβλεπόμενων καταστάσεων στις διανομές.

 

Ως επιχείρηση που πραγματοποιεί διανομές, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προκλήσεις στην πορεία, αλλά υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε πιο αποτελεσματικές, ασφαλείς και ενημερωτικές παραδόσεις τόσο για τους πελάτες όσο και για τους οδηγούς σας. Είστε έτοιμοι να βελτιστοποιήσετε το δίκτυο διανομής σας;

Ξεκινήστε τη δωρεάν δοκιμή σας με Lastmily σήμερα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lastmily
Accessibility